ГЕРБ продължава да търси 120 подписа за своя проект за нова Конституция, с които да започне обещаната от премиера промяна и рестарт на държавата. 

След вчерашните преговори, поне засега сметките показват, че ГЕРБ, които имат 95 депутати, могат да  разчитат на 9-те гласа на НФСБ.

Към днешна дата, сметките изглеждат така: 12-те подписа на ВМРО са под въпрос. Деветимата независими още не са дали отговор. БСП са категорично против, от ДПС още няма отговор, а срещата с „Воля“ е на 2 септември.

Даниела Дариткова, един от участниците в консултациите, отхвърли твърденията, че ГЕРБ се страхуват от служебно правителство, а това парламентарно мнозинство не може да стартира промяната.

„Ние имаме парламентарно мнозинство, което все още е легитимно. Спазвайки законите и Конституцията на страната – ние предлагаме разговор за нов обществен договор. Всички други твърдения са спекулации на хора, които имат интерес да се случат оставки, които няма да помогнат на обществото“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

БСП категорично остава на позицията си, че няма да дава никакви подписи, заяви кандидатът за втори лидерски мандат Корнелия Нинова.

Тя отрече и твърденията на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, че се е срещала със западен посланик и това ще промени мнението й за Велико Народно събрание.

„Този парламент и това правителство са изчерпани, на финала на този мандат без сериозно обществено доверие, по съществото на предложенията категорично се противопоставяме  на премахването на социалната правова и демократична държава“, каза кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова.

Нинова потърси подкрепа и от депутати от БСП от седмото Велико народно събрание, което преди 30 години прие сегашната Конституция. И са категорични, че сега няма нужда  от друг проект.

„Не трябва да се говори изобщо за нова конституция, а за актуализиране на някои от разпоредбите, защото един шегобиец беше написал тези дни по вестниците, че 90% от написаното е копи пейст, а останалите проценти е тотал уейст - тоест тотален боклук от това, което е написано“, заяви Румен Воденичаров, депутат от седмото ВНС.

От ГЕРБ искат още на 2 септември да внесат проекта за промяна на Конституцията и в началото на ноември да стане ясно има ли нужната подкрепа. Тогава, ако се окаже, че такава няма, ще търсят други решения.