Премахване на знаците, обозначаващи камерите на пътя – това е една от промените в Закона за движението по пътищата, които бяха внесени днес от ГЕРБ.

„Такова ни е обществото, все още има нужда от изненади. Не можем да стигнем всички добри европейски практики, така че от професионалното ръководство ми казват, че е по-добре да бъдат премахнати знаците и така ще бъде заложено в промените на Закона за движение по пътищата”, обясни пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев.

По думите му експертите са сравнявали данни от периода преди поставянето на знаците с тези след това.

Ще има и промени в Наредбата за установяване на употребата на алкохол. „Към момента, единствените хора, които имат право да взимат кръвна проба са лекарите. Това в никакъв случай не трябва да допускаме. Друго важно нещо е, че веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, е забранено за използване от 15 години”, обясни Радостин Танев от ГЕРБ. По думите му сегашната ситуация създава предпоставки за падане на актове в съда.

Ще бъде актуализиран и списъкът с наркотичните вещества.

Предлага се и санкция за собствениците на коли, които са предоставили на пияни, дрогирани или неправоспособни лица. „Статистиката сочи, че от 21 януари тази година до днешна дата са установени над 9 хил. случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива. Само в 10% от случаите водачите са и собственици на моторните превозни средства”, посочи Павел Христов от управляващите.

Предлага се автомобилът да бъде спиран от движение за между 6 месеца и година.