„Булгаргаз“ е подложен на атака от страна на държавата и на непознати до момента експерти, като държавното дружество е изправено пред фалит, от който може да се възползват частни газови търговци за сметка на битовите и индустриални потребители в България. Такава теза разгърнаха от ГЕРБ в първия си брифинг за годината.

Бившият енергиен министър Делян Добрев посочи, че няма никакви мерки за подпомагане на „Булгаргаз“ при сегашните високи газови цени и това, в съчетание с риска от фалит на топлофикациите на газ, означава, че компанията „ще изпита ликвидна криза от 150 млн. на месец“. „Този милиарден пазар се държи от държавата, защото „Булгаргаз“ дава най-добрите условия – частните фирми не могат да внесат на 133 лв., внасят на 200 лв. Ако „Булгаргаз“ фалира, ще го внасят на 200 и ще го продават на 250“, допълни още Добрев.

С уточнението, че няма „такава информация“ партийният лидер Бойко Борисов посочи: „Предоговорихме с „Газпром“ договора с близо 50%, в момента пак е доста по-евтин, отколкото е в Европа. Ако някой започне да купува на тези цени и да го продава на нормални за Европа цени, ще направи огромна печалба“.

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ виждат и друг фронт, на който може да се разгърне дейността на частни газови търговци – вместо количествата, които в момента идват от Азербайджан.

Затова и Борисов призова Петков да сезира ДАНС, „ако има контрол над нея“, за да се разбере как е изтекъл публично договорът с бившата съветска република за доставки на синьото гориво, тъй като „азерите са много сложен партньор“ и е чул, че „вече има остро писмо, което се крие“.

Бойко Борисов защити председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, като подчерта, че не може да се търси връзка между заявеното от КЕВР рязко вдигане на цените на газ, ток и парно и началото на работата на правителството с мандата на „Продължаваме промяната“. Според бившият премиер няма как Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри да не са видели тенденциите, които са довели до високия заложен ръст на цените.

Борисов подчерта, че има „добро отношение“ към Иванов, който е бивш депутат от ДСБ. Делян Добрев подчерта, че той е кандидатура на Реформаторския блок и е бил подкрепен „като експерт и честен човек“.

„Този състав на комисията е професионален, такава е оценката и на ЕК. Получихме няколко писма от ЕК, в които хвалят независимостта на българския регулатор. Опасявам се, че това е на път да се промени. Имат кандидат от тяхната партия – Сабрутев (Венко Сабрутев, роден през 1984 г., икономист по образование, депутат и член на енергийната комисия – б.р.), когото готвят до края на януари да стане председател на КЕВР. Не само, че е политически оцветен, той е неподготвен, не може да се справи с тази задача“, категоричен беше Добрев.

Снимка: БГНЕС

В хода на пресконференцията стана ясно, че Борисов е решил да я свика заради анализ на в. „Сега“, базиран на неокончателни данни за инфлацията. От партията обвиниха управляващите, че няма реални работещи мерки срещу обезценяването и се правят големи и непрозрачни харчове. Сами признаха, че преходните „рекорди“ за последното са техни – от миналата година, но ги оправдаха с мерките за подпомагане (които в голяма степен продължават и в момента – б.р.).

Общинският съветник от София Димитър Вучев отбеляза, че не оспорват и близо 8-те милиарда повече приходи, но според него те се дължат от скока в цените на основните суровини и така, например, двоен приход от ДДС от хляба за държавата е двойно по-скъп хляб за крайния потребител в магазина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!