Комисията за енергийно и водно регулатор реши от днес цената на синьото гориво да бъде с 30 на сто по-висока. Така за месец януари утвърдената от регулатора цена е в размер на 133,41 лв./MWh. Още преди дни и регулаторът и „Булгаргаз“ предупредиха, че първоначалнопредвидения скок от 14 на сто ще бъде значително по-голям заради растящите цени на природния газ и петролните продукти на световните пазари. 

Според регулатора, повишаващите се цени на природния газ налагат спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества, за да може те да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон.

Първоначалните разчети на „Булгаргаз“ сочеха, че скокът на синьото гориво от днес трябва да бъде около 14%. По време на общественото обсъждане в регулатора обаче стана ясно, че след подаденото заявление за увеличение в комисията, цените на европейските пазари са продължили да растат и увеличението ще е по-голямо.

За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв./MWh.    

На днешното заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Доц. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!