Партия ГЕРБ не се отказва от ратификация на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция (вижте текста ѝ тук), каза пред журналисти днес министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Надявам се българските социалисти да послушат Сергей Станишев, лидер на европейските социалисти. Силно се надявам българските социалисти да послушат разума, каза тя.

Вчера разширеното ръководство на БСП реши да не подкрепя ратификацията, а Станишев защити конвенцията, като коментира, че дебатът у нас „абсолютно се изкриви“. „Измислени и силно преувеличени страхове и интерпретации на конвенцията измесват истинския проблем, а истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жени“, каза той. Пред БНР лидерът на ПЕС заяви, че решението на социалистите е политическа грешка.

ГЕРБ организира голямо обществено обсъждане на Истанбулската конвенция, която предизвика разнопосочни реакции в обществото.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посочи, че това е документ на Съвета на Европа и Конвенцията може да бъде приета след широк дебат в Парламента.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че конвенцията е срещу насилието над жени и деца. Тя добави, че в сряда в 14:00 ч. ще има отворен дебат по темата в Парламента, на който са поканени всички депутати и представители на неправителствени организации и на вероизповеданията в България.

Още утре Караянчева ще изпрати писмо до всички парламентарни групи за участие.

Същевременно коалиционните партньори на ГЕРБ – Обединените патриоти, са против ратификацията на документа.

Вижте целия текст на конвенцията:

Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие