Решението на Русия за отзоваването на дипломата ни няма да навреди на отношенията между двете държави, коментираха от ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което се случи днес, е реципрочно действие на наше действие във връзка с отзоваването на руски дипломат преди време. Отношенията между България а Русия нямат промяна. Добронамереността между двете страни остава”, коментира депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

Биков направи сравнение между случващото се между България и Русия и изострянето на отношенията между Берлин и Москва, което също е било придружено с изгонване на дипломати, но не е спряло изграждането на „Северен поток”.

Мнението на ГЕРБ се споделя и от техните коалиционни партньори.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал между България и Русия”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с обяването на български дипломат от посолството ни в Москва за персона нон грата от Руската федерация.

Симеонов открива връзка между изгонването на нашия дипломат и изказването на руския президент Владимир Путин, че газопроводът „Турски поток” може да заобиколи България.

Отношенията ни с Русия трябва да са на първо място икономически и нашата страна трябва да си гони интересите, смята Симеонов.

Новината за изгонването на наш дипломат обаче притесни БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лошо е, когато се гонят дипломати. Смятаме, че отговорът на премиера не беше премерен и ясен по отношение и на строителството на „Турски поток”, заяви депутатът Кристиян Вигенин.

Социалистите настояват правителството да направи преглед на отношенията ни с Русия и да ги нормализира.