ГЕРБ поиска оставката на ЦИК. Причината - организацията на изборите в чужбина и проблемите около провеждането на вота.

"За първи път членове на секционни комисии зад граница нямат никаква връзка с ЦИК, за да получат каквито и да е указания по какъв начин функционират и работят. И трите телефона, открити от ЦИК, цяла вечер не са били вдигнати. Ако това не е повод да поискаме оставката на ЦИК, не знам какво трябва да бъде", заяви Георг Георгиев на брифинг на ГЕРБ.

Според него пряка отговорност за проблемите имат Цветозар Томов от "Демократична България" и проф. Любомир Гаврилов от "Има такъв народ".

"И на фона на този хаос Цветозар Томов цяла вечер не си вдига телефона: "Спинка ли, на вилата ли е, няма го, телефон не се вдига", добави той.

"Ако гласуването в чужбина беше гвоздеят в програмата на новите почтени реформатори, видяхме, че там възникнаха най-много въпросителни и проблеми", каза Георгиев.

По думите му за първи път методически указания за това как ще се проведат изборите в чужбина са дадени едва в петък преди изборите, а секционните избирателни комисии зад граница са имали само два дни да получат инструкции как се доставят изборните книжа, как се отичат резултати, как се инсталират машините, кой отговаря за тях и по какъв начин.

"ЦИК, като една черна дупка, погълна и резултатите и развитията от редица секции зад граница. В прословутата 441-ва секция все още не знаем какъв е резултата и ЦИК не казва по какъв начин е приключил изборният ден  там. Има секции, които не са получили контролни разписки, има секции, които трябваше да бъдат разкрити, защото имаше необходимия брой подписи, но това не се случи", каза още Георгиев.

За пример той даде секция в Нортхямптън, за която е имало необходимия брой заявления, но "поради некомпетентността на Томов и Гаврилов" тя не се е разкрила.

Георгиев разказа и за куриозен случай в Бурса, където IT специалистът на училището, в което е секцията, е отговарял за техническата обезпеченост на машината.

"Тук възниква въпроса кой му е дал оторизация и защо и до ден днешен ЦИК не дава списък с техниците, които отговаряха за машините зад граница", попита Георгиев.

Според него най-голямата изборна измама е това, което се е случило в чужбина.

„Чакаме Шумен, Русе, Стара Загора и София област. Каква е причината – никой не знае. Дори Бойко Рашков е изчезнал, заедно с изборната секция от Великобритания. Докато създаваше пушилки да арестува домоуправител на вход, който събира подписи за осветление и кмета на Бата със списък от сватбата на дъщеря му, се оказа, че в ромските махали печелят „Има такъв народ“, ДПС”, че дори и „Демократична България“, каза Тома Биков.

Той допълни, че след изборите, са спрели и разкритията.

"Изведнъж секна ентусиазмът на министрите за справедливост. Сега става ясно и вече е доказано, че тези хора са правели кампания на партиите на протеста. Кампанията свърши и те също приключиха", заяви Биков.