ГЕРБ поиска оставката на кмета на район „Младост“ д-р Цвета Авджиева. Партията сваля доверието си от нея заради презастрояване на междублоковото пространство в „Младост 1”. До това решение се стигна след множество протести на граждани в защита на зелените площи в квартала.

Решението е взето след като кметът на София Йорданка Фандъкова е запознала министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов с всички факти, свързани със случая.

Ръководството на ГЕРБ смята, че има действия от страна на кмета на "Младост", които са недопустими и следва Цвета Авджиева да поеме отговорност за своите решения в името на развитието на района и спокойствието на жителите на „Младост”, се казва в прессъобщение на партията.

По заповед на кмета на София в момента тече пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003 г. насам и строителството е спряно.

„... Не го заслужаваме и който го е допуснал, да си понесе още днес отговорността. Ще направим така, че с президентските избори да се проведат частични избори за кмет на район „Младост”, коментира казуса премиерът Борисов. 

В началото на миналата седмица на среща с граждани от „Младост 1“ Фандъкова пое личен ангажимент да се намери трайно решение за запазване на детската площадка и зеленото пространство при бл. 19, 20 и 21.

По заповед на кмета на Столичната община главният архитект на София ще направи проверка и доклад за всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район „Младост“.

В Ловеч премиерът коментира исканата оставка. „Правителството, Столична община и ГЕРБ като партия са направили толкова много за „Младост”,… като се започне от прекарването на Южната дъга, бизнес центъра, метрото, санираните училища и детски градини, трилентовите булеварди… Той стана един от най-хубавите квартали”, каза Борисов като посочи, че последните събития са създали възможност някой да се възползва, за да говори за влошено качество на живот.

„Толкова паркове се направиха в София – не го заслужаваме и който го е допуснал, да си понесе още днес отговорността. Ще направим така, че с президентските избори да се проведат частични избори за кмет на район „Младост”, каза премиерът.