Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе промени в Кодекса на труда (КТ), с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Това съобщи на брифинг в парламента Красимир Вълчев, депутат и бивш министър на образованието.

От „Възраждане“ категорично се обявиха против предложението. И според „Продължаваме промяната“ 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март - национален.

Доводите на ГЕРБ

Този ден се признава и чества от всички български граждани, обясни Красимир Вълчев. По думите му денят на националния празник трябва да съдържа трансцедентна символика, която да „пронизва обществената тъкан“ през поколенията.

Денят на светите братя Кирил и Методий е точно такава дата, посочи бившият министър на образованието. Това е денят, който в най-голяма степен обединява всички българи, обединява минало, настояще и бъдеще, обобщи Вълчев.

Той отбеляза, че 24 май не е свързан с кръвопролития, битки, противопоставяне, а е триумф на духа и образованието. Вълчев подчерта, че кирилицата е един от най-разпознаваемите български символи в Европа, даващ исторически и културни аргументи за потвърждаване на европейската ни принадлежност.

Защо "Възраждане" са против?

Парламентарната група на „Възраждане“ категорично е против предложението на ГЕРБ-СДС, заяви пред журналисти лидерът на партията Костадин Костадинов. Той нарече идеята „стара“ и „претоплена“.

„Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“, каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без 3 март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май.

„90% от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост“, посочи още Костадинов.

Какво смятат от "Продължаваме промяната"?

24 май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира Благовест Белев от парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора и групи.

"ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят промени, те не ги направиха - правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия", смята той. 

Изключително неудачно е точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев.

„Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май - официален“, уточни той.