ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха коалиционно споразумение. Това се случи, преди президентът Румен Радев да връчи мандата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съставяне на правителство.

Документът бе подписан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на Коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, в стаята на ГЕРБ в Народното събрание.

Споразумението регламентира начина на взимане на решение, структурата на Министерския съвет и други подробности.

То предвижда в кабинета да има четирима вицепремиери и 17 министри, както и пълен четиригодишен мандат. Решенията ще се вземат с консенсус. 

Ще има и коалиционен съвет, в който ще участват шестима души - представители на Патриотите, както и трима от ГЕРБ.

Засега е ясно само, че премиер ще е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Имената на министрите ще бъдат обявени следващата седмица – вероятно на 3 май.

Няма да има отделно министерство, което да отговаря за българското европредседателство. „Един от вицепремиерите ресорно ще отговоря за това, но то не е записано изрично”, отбеляза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Решенията в коалцията ще се взимат от Политически съвет. „Политическият съвет ще се състои от шестима души, няма уточнена периодика, но ще се събираме всяка седмица”, посочи лидерът на НДСБ Валери Симеонов.

От БСП обявиха, че категорично остават в опозиция въпреки предложенията от ГЕРБ хора на социалистите да бъдат във властта.

„Искате легитимация на бъдещите си действия, с които ние не сме съгласни и ние няма да ви станем смокинов лист”, категорична беше лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И от ДПС се дистанцираха. „Ние не си представяме българското председателство на ЕС, както и европейското бъдеще на страната с участието на националисти и евроскептици във властта”, изтъкна лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

От „Воля” казаха, че ще подкрепят правителството и имат готови хора, ако ги поискат за министри.