„От политическите институции не може да се диктува на медиите”. Това заяви пред БНР председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

„Парламентът не е началник на СЕМ. СЕМ е независим. Вършим работата си според това, което е записано в закона. Може да се четат известни заплахи, за това че парламентът дава парите и заради това може да диктува. Но той ги дава чисто технологично. Тази бюджетна намеса не е основание за политическа воля”, добави той. Повод за думите му бяха вчерашните критики към съвета, отправени от представители на кабинета.

„Една медия може да убие един политик не с критика, а само с ласка. И един политик може да се самоубие, ако започне да оказва натиск върху медиите. Ако дебатът за медиите ще доведе до започване на правенето на съвременен закон, подкрепен от професионалната общност, а и от обществото като цяло - може да се преглътне, но ако ще е начало на поредната кадрова смяна с оглед медиите да произвеждат удобно за властта съдържание - не ни чака нищо друго, освен да изпаднем още по-долу в свободата на словото, но дали има накъде”, каза още доц. Лозанов.