„Възможни са всякакви сценарии, но все пак да се придържаме към най-очевидния и той е, че този парламент няма да оцелее дълго“, прогнозира Георги Лозанов в ефира на специалното студио на bTV "Новият парламент: Какво следва".

В крайна сметка, той е създаден единствено,за да направи промени в изборното законодателство, отбеляза той.

Президентът ще връчи третия мандат на БСП, предположи Нидал Алгафари. По думите му за това има няколко причини.

„Първо, те бяха в много охладнели отношения, но пък те бяха ракетата – носител за първия му мандат. За втория мандат той направи този номер да се самономинира, без да чака тяхната подкрепа. След изборите, те решиха, че ще го подкрепят и е логично той да им върне милия жест“, заяви Нидал Алгафари.

Според него първият вариант е БСП да върнат мандата, вторият вариант е да направят правителство и то да се провали, а третият вариант е да направят програмен кабинет, без изявени фигури от БСП и да се договорят с останалите сили.

„ДПС казаха, че няма да подкрепят правителство на БСП, но не и с мандата на БСП – една вратичка се е отворила вече. На ГЕРБ ще им трябва време да се окопитят от тези нападки срещу тях, и би могло да има приблизителна договорка да стабилизират държавността. Съвсем логично ще бъде БСП да бъдат подкрепени от крилото на Мая Манолова, защото ако нещата отидат към разпадане на парламента, много е вероятно те да останат отвън за следващия. По тази логика всички ще са доволни“, обясни Алгафари.  

Според Георги Лозанов обаче това звучи нереалистично.

„Започната е една по-голяма битка и тя е срещу партиите на статуквото. Дълбокото очакване е от този парламент да започне разпадането на статуквото“, отбеляза той.

„Тези, които са действително на топа на устата, са БСП. Тази типична за статуквото партия се оказа възможен разменен играч и може да отива ту към партиите на статуквото, ту към партиите на протеста“, каза Лозанов.

Според него, ако с мандат на БСП се направи кабинет, партията ще остане в този кът на статуквото.

„Ако партиите успеят да възпроизведат статуквото, отново идва лятото и отново идва площадът, само че този път ще е с повече страст“, прогнозира Лозанов.