Вината за изчезването на турския гражданин, убил мотористи на пътя, не е на МВР. Това заяви в Сливен главният секретар на силовото министерство Георги Костов. Той припомни, че мярката на турския гражданин е била "домашен арест", при който задълженията на МВР са свързани с дейности, удостоверяващи единствено, че лицето е на посочения адрес, но не и с денонощната му охрана.

Според Костов, ако българското законодателство позволява при подобни мерки да се използват така наречените "затворнически гривни", броят на хората, избягали от правосъдието, значително би намалял.

"В рамките на няколко часа, след като се е отклонил, колегите са установили това, че той не спазва наложената му мярка за неотклонение. Веднага са изготвили необходимия писмен документ и са сезирали съответния съд. След като съдът променя мярката му за неотклонение, МВР започва веднага издирване на лицето”, заяви главният секретар на МВР.

По-рано през деня мотористи се събраха на втори протест пред турското посолство заради изчезването на турския гражданин Фарук Бекташ, предизвикал катастрофата, при която загинаха семейство мотористи.

Протестиращите настояха съдийката, която пусна Фарук Бекташ под домашен арест, да подаде оставка.