Този референдум умря. Следващият парламент няма да има задължението да разглежда въпроса, ще има само моралното задължение. Това каза в предаването „Лице в лице” независимият депутат Георги Кадиев.

Според него единственият начин да бъде съживен е, ако съдът вземе решение, че липсващите 12 000 гласа са налични и задължи следващия парламент да го разгледа:

"Имате допитване до гражданите, имате волята на гражданите и изведнъж в парламента никой не иска да го гледа, бавят го, парламентарни ваканции, чакаме ГЕРБ да си внесат техния закон, след това правна комисия не иска да го гледа.

Заставате срещу гражданите и им казвате: „Нашата позиция е „за”, „против”, „въздържал се”, но имайте позиция, не се крийте като мишка зад някакви процедурни правила. И какво, оставяме всичко на следващия парламент, който няма никакво задължение да работи по този въпрос, има морално задължение".

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев заяви, че референдумът касае демократичните избори в България и промяна на цялата изборна система не може да се направи за пет пленарни дни. По думите му районирането във внесения проект е сбъркано.

Според него обаче в следващия парламент първата точка, която трябва да се обсъди, са мажоритарните избори.

В коментар на отношенията между Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, Кадиев пита нормална държава ли е това, в която президент и вицепрезидент не си говорят една година. Той допълни, че един президент политически не би трябвало да е сам - "Не можеш да взимаш решения без да знаеш кой е до теб".

"Когато човек е на върха, той много често е сам. Не мисля, че това е толкова учудващо. Президентът е надпартиен, тесните връзки между президент и партия по-скоро биха му попречили да изпълнява ролята си на обединител. Оценката на Реформаторския блок за мандата на президента е по-скоро положителна", заяви Димитър Делчев.

По думите му разделението между президент и вицепрезидент не се е отразило, защото вицепрезидентът има правомощия, които президентът му възложи.

Георги Кадиев заяви, че оценява много положителни качества на Росен Плевнелиев, както и това, че се е опънал на собствената си политическа сила - ГЕРБ. По думите му Плевнелиев не знае колко го мразят в ГЕРБ.

Какво още дискутираха депутатите вижте във видеото: