„Българите дадоха ясен знак още миналата неделя, че промяната е основната политическа линия, която следва да се реализира и беше абсолютно логично президентът Радев да бъде преизбран с толкова силно предимство. Мнозинството граждани искат да обърнат страницата от периода Борисов“, заяви в ефира на bTV политологът Слави Василев.

Според Георги Харизанов от Института за дясна политика Радев е влязъл като фаворит и в първия, и във втория тур.

„Въпросът беше за поведението на партиите – в момента, в който дадоха подкрепата си за президентската двойка Радев-Йотова, резултатът беше предизвестен и едва ли изненадва някого“, посочи политологът.

Според него "малките петънца" са ниската избирателна активност и свръх активността на вътрешния министър през последните месеци.

"Можеше спокойно тях да ги няма", коментира Харизанов.

„Президентът е обединяваща фигура с протоколни функции и президентските избори не могат да понесат негатива от някакво несправяне на властите в предишните години. Г-н Радев е избран с рекордно малко гласове в досегашната нова история на България“, отбеляза още той.

„Реалната политическа тежест на президента Радев - по начина, по който той осъществяваше своя мандат, се доказа, че тежи. Опозицията го обвини, че разделя нацията, но всъщност той раздели политическия елит, обедини хората срещу модела на управление на ГЕРБ. Функцията на президента беше абсолютно ключова“, коментира от своя страна Слави Василев. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!