Ако „Сляпата Вайша” можеше да гледа към нашата реалност щеше да е доста мрачна картина. Това посочи авторът на разказа, екранизиран от аниматора Теодор Ушев и номиниран за „Оскар”, Георги Господинов.

Той коментира, че „Сляпата Вайша” може да бъде видяна и като крайно патриотарски поглед към миналото. По думите му често изпадаме в лявото око, което е насочено към миналото и в него виждаме прииждащи прабългари и никифорови черепи. А в бъдещето – там е празно място и ако тя погледне към българската история не би й било по-лесно отколкото, ако погледне към света, посочи Господинов.

По думите му филмът по разказа му би могъл да се случи и у нас. „Филмът струва 50-60 000 канадски долара и това не е непосилна сума, а ако спечели статуетката това ще е 75-и „Оскар” за Канада. Това предполага дълга във времето грижа на канадския филмов фонд”.

Господинов допълни, че Канада е потърсила Теодор Ушев да прави филми за тях, а не обратното. Той посочи, че при нас проблемът е, че българските институции трябва те да търсят авторите и произведенията им.

Господинов е категоричен, че трудно се пробива на чужди пазари и няма проправена пътека за тях.