Младите хора имат желание за две деца, стига те да могат да растат нормално в България. Това каза в студиото на bTV Новините специалистът по демография и любим български писател д-р Георги Бърдаров.

„От проучването на „Тренд“ става ясно, че едва 21% от анкетираните искат да емигрират, но само при условие, че навън имат по-добри възможности за реализация. Други 66% от анкетираните не искат да емигрират в чужбина“, поясни той. Но допълни, че младите хора като цяло се чувстват граждани на света.

Д-р Бърдаров подчерта, че винаги е бил против крайните съждения. Въпреки това обаче признава, че демографската криза у нас е тежка. „Изход има, стига да се гледа в правилната посока“, посочи той.

Писателят припомни също така, че още преди 10 години е алармирал за „пандемията от стерилни млади хора в Европа“. „У нас има 150 000 семейни двойки в активната възраст между 20 и 40 години, които искат да имат наследник, но не могат поради някакъв физиологически проблем. Много са аспектите на демографската криза, но въпреки всичко изход има“, подчерта още той.

„Дали младите хора ще имигрират или не, зависи от това как ще се реализират в България - дали ще имат нормални условия за тази цел. По време на пандемията се върнаха 200 000 души. Тогава студентите ме питаха дали това ще реши демографската криза. Отговорих им, че няма да я реши, защото ако не завърналите се у нас видят, че условията са се променили, те пак ще емигрират. И те пак го направиха“, каза още д-р Бърдаров.