В сградата „Царевец” на Цариградско е живял първият резидент на американското разузнаване в София след възстановяване на дипломатическите отношения. Ричард Столц стига до най-високият пост в ЦРУ. И е единственият на тази длъжност, който излиза в пенсия и го призовават под знамената като зам.-директор на ЦРУ две години по-късно. Историята разказа ген. Тодор Бояджиев в студиото на „120 минути”.

Българското разузнаване, подобно на руското, имаше направление нелегали. Българи с други биографии и документация живеят по света  не като български граждани, а като немски граждани – с немски фамилии или турски. Това е. Българското разузнаване имаше силно нелегално направление. След промените това направление, заедно с научно-техническото разузнаване, беше закрито. Престанахме да имаме направление, но не престанахме да носим отговорност като държава към нелегалите зад граница. Те нямат материално осигуряване, нямат пенсии и здравни осигуровки, коментира Бояджиев.

Той добави, че последният процес срещу ген. Кирчо Киров е бил очевидно за това –„ при закрито разузнавателно направление той изпълнява своя дълг. Тези хора са служили на България, а българската държава им ангажимент. На делото Киров не може да каже тази истина – той ще наруши държавна тайна, ще наруши морални принципи и ще ги постави в опасност”.

Бояджиев разказа за операция на службите по време на изпълнение на американския музикант Сами Дейвис.

„В тази операция имаше момент, когато трябваше да сме в клуба, докато той изпълнява. Влизайки в нощния клуб в съседното сепаре се появиха две хубави дами – явно момичета от външното наблюдение. Едната извади розата от вазата на масата и я пусна в чинията на шифровача. Съпругата му реагира и започна да го пита коя е тя. Но когато загасиха лампите и всички млъкнаха съпругата не се усети и на висок глас продължи да пита коя е тази. Сами Дейвис излезе и първата  му реакция беше да им каже” „Вие сте дошли мен да слушате, не аз вас”, сподели той.

"Бръмбари" в американско посолство

Същинска история „Дядо вади ряпа” се е разиграла в американското посолство. Бояджиев разказа за това как години наред екипи на ЦРУ периодично проверявали сградата за подслушвателна техника, но не намирали нищо. „ Изведнъж отидоха директно където е вкопан обектив на телевизионна камера. Посолството има статут на американска територия, но камерата е в съседен частен апартамент и има отделна стена. Дали обектива е част на стана или в българската е спорът. Двата екипа почват да дърпат камерата едновременно. Нашите успяха да си приберат обектива и кабела и доказателства не останаха”, сподели той.

Разкритията си Бояджиев публикува в новата си книга "Изповед на шпионина".