Охраната на българското небе от българската изтребителна авиация е гарантирана още от 1951 г. Оттогава досега не сме спирали да носим бойно дежурство и категорично заявявам, че е тя е гарантирана и сега, и ще продължи да бъда гарантирана и занапред, независимо с какъв самолет ще носим дежурство, ще го носим с абсолютно същата отговорност и качество.

Това заяви командирът на 3-та ИАБ "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев.

Той поздрави военнослужещите за празника.

„Днес на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще видите демонстрация на способности от различни родове авиация в българските ВВС, а по-конкретно бойно маневриране и блокиране летището от самолет МиГ-29“, разказа ген. Русев и добави, че първите F-16 ще пристигнат у нас през 2025 г.

„Дотогава трябва да се подготвени българските пилоти, които да пилотират този самолет. В САЩ в момента се обучават седем пилоти, които трябва да започнат подготовка. До края на 2024 г. – началото на 2025 г. трябва да имаме готови 12 пилоти. До края на май ще дежурим с колегите от Нидерландия, след което вероятно ще има ново формирования, което ще дойде от съюзническа държава“, заяви още той.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!