Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) изпраща в прокуратурата материали от проверка за тол системата, информира МВР. 

Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура". Има съмнение за щета в особено големи размери на държавния бюджет.

Пред bTV проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев от старото ръководство на АПИ, което беше сменено в края на май миналата година, отказаха коментар. 

Проверката е започнала през октомври миналата година по сигнал за нарушения от служители в Националното тол управление.

В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на АПИ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. Месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-ия месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС - основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет.

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата, според разследващите. 

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.

„В хода на извършената проверка събрахме данни, че не се изпълнява договора от страна на изпълнителя, като това, че не се обучават специалисти от БГ Тол, а е допусната фирма подизпълнител да осъществява нерегламентиран достъп, съгласно данните от договора, до системата“, заяви Бисер Божичков от ГД „Национална полиция“.
„Договорът е сключен в края на 2020 г. за срок от 60 месеца. В него е предвидена възможност той да бъде прекратен в случая, че изпълнителят не изпълнява своите съществени задължения. Към момента, ние не сме установили съществено неизпълнение по договора“, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!