Служители на ГДБОП разкриха нелегална работилница за изработване и преработка на оръжие с помощта на холандската полиция.

Вчера антимафиотите претърсили сгради в местността "Света Марина" в Асеновград, които били ползвани от фирма за хлебопроизводство. В пристроени помещения към производствено хале те попаднали на незаконна работилница, оборудвана с всичко необходимо за изработване на огнестрелни оръжия и преработка на газови оръжия в бойни. Иззети са две незаконни пушки, заглушител, части за оръжия и др.

В друго помещение, ползвано като офис, открили отново две незаконни пушки, три револвера и боеприпаси за тях и около 150 г вещество, което се проверява за експлозив. С помощта на следово куче антимафиотите попаднали на тайник, замаскиран зад секционен шкаф във външна стена към сградата. Там имало три автомата "Калашников", 15 пистолета, самоделен картечен пистолет, два револвера, две пушки, два заглушителя, 1100 патрона от различен калибър.

От тайника са иззети и значително количество основни компоненти за огнестрелни оръжия (цеви, цевни кутии, затвори, затворни рами), както и заготовки за тях.
Ползвателят на помещенията е 44-годишен криминално проявен пловдивчанин.

Той не можел да представи необходимите по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия разрешителни.