ГДБОП разби българска група за онлайн педофилия и детска порнография. С жертвите е комуникирано основно през "Фейсбук". Задържаните четирима мъже са от различни градове и с различни професии – служител на бензиностанция, на мобилен оператор, моряк, а четвъртият – безработен.

Антимафиотите намират у тях папки с множество снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас.

За първоначалните си контакти с набелязаните жертви са използвали основно "Фейсбук", а след спечелване на доверието им, комуникация продължавала чрез чат приложения. Този тип престъпници подхождат приятелски към децата, печелейки доверието им и използват публично споделената в социалната мрежа информация, казват експерти.

„Когато детето се чувства самотно, няма достатъчно приятели или е тормозено, този човек се оказва приятелят, който помага, разбира, приема, аз те харесвам”, обясни Антоанета Василева от Асоциация „Родители”.

За миналата година на телефонната линия за онлайн безопасност са постъпили близо 400 сигнала за онлайн тормоз, фалшиви профили и проблеми със сигурността. Родителите могат да разпознаят проблема с промяната в поведението на децата.

Стрес, депресия, много по-малко време пред компютъра, промяна на приятелската среда. Схемата се повтаря. В bTV Репортерите и преди сме разказвали за профила на насилниците.

„Това престъпление не е като всяко друго престъпление, то е тежко, защото това дете е осакатено за цял живот”, заяви Явор Колев.

Никой не знае реалния брой на жертвите на педофили, защото в много случаи децата не споделят.