Газовата връзка с Гърция не е готова, обявиха двама служебни министри на транспорта Христо Алексиев и на МРРБ Иван Шишков, след проверка на място. 

Двамата се заканиха проектът да е готов преди началото на отоплителния сезон.

Министерската проверка започна завърши в диспечерския център край хасковското село Стамболийски. Очаква се план от страна на строителя с ясни срокове кога да приключат строителните дейности, защото пускането на интерконектора е приоритет №1. 

Паралелно с довършителните дейности ще се работи и по документацията, необходима за пускането на газовата връзка в експлоатация, защото по нея ще получим най-евтин газ при най-добри условия, каза вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев.

“Ние днес газ не открихме в интерконектора, а неприключили строителни работи. Ние полагаме денонощни усилия, за да може да приключим всички останали дейности и това да ви прилича на приключило строителство? Мисля че не”, посочи Алексиев. 

Проверки всеки ден обеща регионалният министър Иван Шишков.

“Това обект ми изглежда като луксозна сграда с мебели, до която обаче няма ток и няма добър достъп. Службите на строителен контрол в региона ще проверяват всеки ден строителството докъде е стигнало и какво е свършено. Надзорникът ще получи офис в “Дирекция национален строителен контрол”, за да може с директора да събират всички документ”, каза Шишков. 

Строителството, което няма да попречи по тръбата да потече азерски газ, ще бъде довършено на втори етап, обясни той. 

Двамата министри не се ангажираха с конкретен срок, но заявиха, че работата трябва да приключи до началото на отоплителния сезон. 

Утре кризисният щаб за енергетиката ще представи план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". По думите на Христо Алексиев дупката в бюджета на държавното дружество е над 1 милиард лева.