Цените на газа и газовите доставки отново в епицентъра на политическия сблъсък. И днес старата и новата власт влязоха в спор помежду си дали има хаос в енергетиката.

От президентската институция пък изразиха опасения за предстояща тежка зима не само за страната ни, но и за останалата част от Европа.

Основният спор отново беше дали кабинетът Петков е оставил хаос в енергетиката. Бившият премиер категорично отрече това да е така, още повече, че служебнияt кабинет направи анонс, че по гръцката газов връзка трябва да тръгне синьо гориво от 1 октомври.

А вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува бившите управляващи, като въпросите, които тя зададе бяха свързани и с „Газпром“.      

Вицепрезидентът Илияна Йотова повтори тезата на служебното правителство, че засега преговори с Газпром не стоят на дневен ред.

“Що се отнася за възстановяване на разговорите с „Газпром“, защото той още не е приключил, тези, които настояват час по-скоро да се възстановят тези разговори, можеха да го направят още март месец, когато Асен Василев ги прекъсна и заяви, че ние никога повече няма да сключваме договор. Г-жа Нинова, която от два дни призовава, можеше да реагира, когато беше вицепремиер. Трябва да се замислим за дългосрочни договори, а не с едни два танкера, които търсим по моретата да ги търсим не само къде са, а и колко струват“, коментира Йотова.

Бившият премиер Кирил Петков беше категоричен, че не са оставили хаос в енергетиката, каквито обвинения се чуха от служебното правителство

„Гръцката връзка е факт, там цената ще бъде четири пъти по-ниска, но само за количествата в гръцката връзка. За седемте танкера условието е до 19 август правителството да реши дали ги купува, или не. Цената, когато ги договорихме, беше 30 долара по-ниска от тази на европейския пазар“, каза Петков.

Словесен спор за газа имаше и между бивши и настоящи партньори в миналото управление.

„Аз съм изненадан от друго, че в първите дни на служебния кабинета каза, че има хаос в енергетиката, сега се оказва, че интерконекторът работи, и от азерския газ ще тръгне“, коментира Ивайло Мирчев, ДБ.

„Това, което не се говори и се смята за идеология, е че руският газ, който влиза в България, е руски, дали ще мине през фирма, или през „Газпром“, е руски“, каза зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

От Димитровград лидерът на ГЕРБ разкритикува и бившите управляващи заради цените на тока, и служебното правителство заради заема от 800 млн. лв. за "Булгаргаз".

„Питам ви, кой ще върне тоя кредит. Кой ще върне и този кредит, при положение че цената на КЕВР е 298, в същото време измамниците играят на търг на 320 лв. вчера. С каква фирма? С гръцката фирма, която е представител на „Газпром“, за сметка на Неохим, на Шише джам, на всички гръцки стъкларски заводи“, коментира Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Лидерът на БСП реагира на посещението на Борисов в „Неохим“ и срещата му с ръководството: "Те виждат спасение за завода и за работните си места във възобновяване на доставките от "Газпром", а преди десет дни ти обяви 6 закона, които ще приемеш в следващия парламент. Първият от тях е пълно спиране на отношенията с "Газпром" и 100 процента диверсификация.“

По думите на Нинова, за да се върне на власт Борисов е готов да лъже "от сутрин до вечер".  А Лидерът на ГЕРБ беше категоричен: „Промяната“ уби България.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” все още не са взели окончателното решение дали ще отидат на изборите заедно, или поотделно. Очаква се това да стане следващата седмица.