Гастарбайтери и туристи задръстиха границите. Километрични опашки се извиха на пунктовете ни със Сърбия и Турция.

Опашка се образува на граничен пунк "Лесово" при влизане от Турция към България. Според шофьори на камиони, тя е над 10 километра.

На излизане от България към Турция опашки от камиони няма, а автомобилите минават веднага.

Ситуацията откъм турска страна обаче е драматична и то в последните няколко дни, твърдят шофьори. Те разказват, че са чакали над 48 часа, а колоната не спира да расте.

На „Калотина” и тази вечер имаше колони от коли. По данни на МВР миналата година през пункта от 20 юни до 20 септември са минали над 3 милиона души с 1,5 млн. автомобила.

Причината са пътуванията на турски граждани, които работят в Европейския съюз и се прибират да изкарат отпуските си у дома. Пиковите месеци са юни, юли и август.

Тази година се наблюдава и ръст. На „Калотина” през юни месец например увеличението на преминаващите автомобили е с 10% в сравнение с 2016 г. 

Мехмет Бехнурман, родом от Звъница, Кърджалийско, пътува с тримата си братовчеди всяко лято. Идват си заедно през отпуската и се прибират заедно. Мехмет твърди, че никога по границата ни не е било така задръстено. 

За да наваксат загубеното в чакане време, много шофьори карат бързо. Дори и да получат глоби, не ги плащат. „Те обикновено посочват адрес в Турция, защото имат два адреса. И там е много трудно самото връчване и събирането на самата глоба”, каза Настимир Ананиев, бивш председател на транспортната комисия в парламента. 

Кенан Гюнеш и приятелите му твърдят, че не са глобявани у нас. „Не караме бързо, защото сме с малки деца. Искаме да си стигнем у дома живи и здрави”, категоричен е пък Ибрахим.

Освен скока в пътуванията, за опашките допринасят и новите правила за проверките по границите на Европейския съюз.