България все по-трудно се конкурира с цените в Гърция за шезлонг и чадър на плажа. Това сочи проверка на bTV. 

Цените на световната топ дестинация "Елафониси": два шезлонга и чадър струват 9 евро - или 17 лева и 60 стотинки.

За сравнение - на плаж "Перла" в Приморско цената за подобно удоволствие е 30 лв.

Най-популярната за българите дестинация – Халкидики. Цената на плажните услуги е между 5 и 7 евро. Тя обаче може да бъде "опростена", ако си поръчате напитка от бара.

По-скъпо е единствено на парти-дестинацията "Парадайс бийч" на остров МИконос – 39 лева и 10 стотинки за два шезлонга и чадър.

На родната парти дестинация - Слънчев бряг, за подобна услуга ще трябва да платите 30 лв.

Къде са българските туристи това лято?

На централния плаж в Созопол свободно място на първа линия няма. Цоньо Христов – концесионер, обяснява, че на Централен плаж – Созопол чадърът е 7 лв, а шезлонгът – също 7 лв. Шалтето е 3 лв., а комплекта – 25 лв. По думите му цените не са променяни от 6-7 години.

Снимка: btvnovinite.bg

За семейство от Карлово сянката от 25 лева на ден за седмична почивка излиза скъпо. "Всичко това е било към хотела безплатно, тази година нещо не е така. Ама поне времето е хубаво, ще прекараме, но едва ли ще дойдем догодина пак!", казва Пепа Керезова. 

В гръцкия курорт Керамоти семейство от Пловдив получава шезлонг и чадър срещу консумация на плажа. Вчера бяхме в Тасос имаше по 1 евро шишчета. Бяха уникално вкусни, твърди Златин Стайков. 

Срещу средна цена на нощувката около 50 евро казват, че получават високо качество. Едноседмичната им почивка излиза около 700 евро.

В Созопол кафето на плажа е 1,90, а водата – 1,40. В близкия ресторант шопската салата излиза 6 лева, порция сафрид – 10. Има и обедно меню – за 7 лева. 

В Керамоти заведенията на първа линия до морето предлагат порция миди, цаца и калмари на цени между 4 и 5 евро. Салатите пък са достъпни срещу 6 евро.

Освен  че е по-евтино, българите в Гърция твърдят и че обслужването е по-добро.

В същото време в хотел близо до плажа в Созопол има само 6 свободни стаи, а гледката си заслужава. "Цената на стаята в нисък сезон до седми юли е 125 лв. След това влизаме във висок сезон цената е 150 лв.", пояснява управителят на хотела.

В цената влиза ползване на басейн и шезлонг на хотелската тераса.