79% от българите намират, че здравеопазването у нас се движи към по-лошо в последните няколко години, въпреки влагането на нови средства в системата, сочи нов сондаж на „Галъп интернешънъл“.

Протестите на различни социални групи у нас се възприемат като белег на тежка ситуация, а държавата среща подкрепа всеки път, когато реши да се намеси активно в икономическите процеси, са някои от другите изводи от изследването.

52% от анкетираните приемат мнението, че протестите в последните седмици не са обичайни и свидетелстват за тежка ситуация.

42% пък са по-близо до мнението, че такива протести са нещо обичайно, когато се обсъжда бюджет – вероятно защото различните обществени групи ползват момента, за да постигнат по-добро финансиране в следващата бюджетна рамка.

Обсъжданията около бюджета извеждат на преден план и темата за степента на държавна грижа и намесата на държавата в пазарните и икономически процеси като цяло. Това личи и в почти автоматичното одобрение за всякакви мерки на държавна намеса.

Например мнозинство 55% наскоро подкрепи намесата на премиера Бойко Борисов в спора между икономическото министерство и ЕМКО. Също 55% одобриха действията на Борисов за „Дунарит“ и т.н., а само 25% бяха против.

И електоратът на ГЕРБ, и този на БСП, в последните няколко месеца стои зад своите лидери – мобилизиран от острото противоборство. Ситуацията е почти огледална. Независимо от това, малко повече са пълнолетните българи (50%), които подкрепят вот на недоверие към управляващите за корупция, шуробаджанащина и т.н. 42% не го подкрепят.

Искането на ДПС Обединените патриоти да напуснат управлението се отхвърля от мнозинство от 58%. 29% го подкрепят.

48% от анкетираните са съгласни, че когато се появят съмнения в корупция, е добре един управленец да подаде оставка, без да се чака разследване, доказателства и т.н. Други 48% обаче смятат, че когато се появят съмнения в корупция, е добре първо да се изчака разследване, доказателства и т.н.