Изключително оспорвана битка между ГЕРБ и БСП се очертава на евровота в неделя според последните данни от национално представително проучване на „Галъп Интернешънъл”.

Потенциалният вот за социалистите се движи между 28% и 32%, докато управляващите могат да разчитат на 27-31%. Текущата последна седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ мобилизира периферията си, подчертават от „Галъп Интернешънъл”.

„Формите на зависим, административно мобилизиран и т.н. вот” може да решат изборите, подчертават авторите на изследването.

ДПС са стабилно трети с 15-16%, а към 17 май ВМРО са с около 6% и мобилизацията на електората им ще покаже дали и с колко ще минат бариерата от 5,88% в неделя. „Воля” с 5-6% и „Демократична България” с 4-5% са „на кантар”.

От агенцията подчертават, че „Коалиция за България” (която може да обърка част от избирателите на БСП), „Атака” и „Патриоти за Валери Симеонов” не бива да бъдат подценявани със своите 1-3%. Формацията „Път на младите” може да вземе над процент, а независимите кандидати този път също може да привлекат интерес.

Интересът към опцията „Не подкрепям никого” според „Галъп Интернешънъл” ще остане по-скоро декларативен с едва 2-3% подобни бюлетини при приблизително 33% избирателна активност.

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1003 души (18+) в цялата страна, проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние на декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3.5%.