Българската социалистическа партия има относително лоялен електорат, но тя остава първа политическа сила само при пенсионерите и тези над 60 г., докато при възрастовата група 18-30 ДПС даже успява да изпревари левицата. Това показва анализ на „Галъп Интернешънъл” за структурата на вота за всяка от големите партии, участвали във вчерашния евровот.

„Като че ли за първи път БСП не може да покаже лидерство в селата – конкурира се с ДПС и ГЕРБ. Вотът в София показва, че ГЕРБ води с малко пред БСП и „Демократична България“. Времето ще покаже дали сме свидетели на нова тенденция, в която ГЕРБ постепенно получава и селски вот (през добри структури на местната власт, например), а губи тежест в София”, пишат от агенцията.

На този фон структурата на вота за ГЕРБ според данните от екзитпола напомня на общото за страната „т.е. ГЕРБ запазва позицията си на партия на „средния” българин.

„Демократична България” се изстрелва до третото място на вота, ако се гледат само гласоподавателите с висше образование, а ДПС обират най-младия вот.

Според „Галъп Интернешънъл” големият процент заявили, че гласуват преференциално всъщност са отговорили декларативно и социално желателно, но все пак това показва висок интерес към възможността за преподреждане на листите.