Хората по света масово поставят националните интереси пред глобалните. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл”, направено в 58 държави.

Националните интереси са приоритет за 70% от гражданите на света срещу 21%, гласували за международното сътрудничество и глобализацията.

Африка (87%), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците (92%) са най-големи привърженици на национализма.

На другия край на скалата е само Япония, където мнозинството предпочита интернационализма (42%) пред национализма (30%).

Настроенията в ЕС

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията, а подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия.

На фона на брекзит 71% от британците поставят националния интерес на първо място. И едва 16% – международните обвързаности. 

Позицията на българите

81% от българите смятат, че интереситe на страната ни са на първо място. Едва 9% от интервюираните са на мнение, че глобализацията и международното сътрудничество са по - важни. 

Данните сочат, че България е в челната десетка по националистически настроения.

Преди нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!