Равносметката за общественото доверие в служебния кабинет в края на неговия период е положителна. Служебният премиер Стефан Янев пък е сред малкото политическите фигури в страната с положителен рейтинг.

Това са някои от изводите от последното проучване на „Галъп интернешънъл“, което е проведено в края на ноември и началото на декември.

50,1% от включилите се в проучването посочват, че имат доверие в служебното правителство. 35,5% нямат, а 14,4% не могат да преценят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Така служебният кабинет завършва срока си с положителен баланс доверие/недоверие, което е сравнително рядко срещано при българските институции, посочват социолозите.

Очаквано привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета „Янев“, а над 80% са критични. Противоположно е отношението на привържениците на БСП – над 80% от тях имат доверие в служения кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят.

Сред електоратите на ИТН, ПП и ДБ доверието е по-скоро високо – около и над три четвърти. Сред гласоподавателите на ДПС прави впечатление високият дял на колебаещите се – около една трета от всички запитани. Приблизително толкова е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният премиер Стефан Янев също завършва "на плюс". 44,7% от запитаните казват, че имат доверие в Янев, 35,8% нямат доверие в служебния премиер, 13,8% се колебаят, а останалите 5,7% не са чували за него.

Снимка: Галъп интернешънъл

Стефан Янев остава и една от няколко политически фигури с положителен рейтинг, при които доверието е повече от недоверието. Основната такава фигура у нас е президентът Румен Радев с 57,9% доверие и 32,9% недоверие.

С по-скоро положителен рейтинг в момента са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество.

Всички останали публични фигури у нас остават в нормалното за българската ситуация минусово съотношение доверие/недоверие. Сред тях служебните министри се ползват със сравнително добри показатели, макар че голямата част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в краткия период.

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е проведено между 25 ноември и 3 декември сред 803 души по метода „лице в лице“. То е част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!