Ако изборите за Народно събрание бяха днес, коалицията ГЕРБ-СДС би спечели най-много гласове - 22,5%.

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 2 и 10 септември. То е възложено, финансирано и проведено от социологическата агенция.

Втори са БСП с 16,1%, следвани от „Демократична България“ с 15,8%, „Има такъв народ“ с 15,5% и ДПС – 11,9%. Близо над бариерата изглежда „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4,8%.

Под бариерата личат най-вече две формации - „Възраждане“ – с 3,1% и ВМРО – с 2,4%.

Снимка: Галъп интернешънъл

Изследването няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев, тъй като теренът на изследването е преди обявата на намеренията им. Двамата са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг, посочват социолозите.

Личното доверие в политиците

При цялата условност на отчитането на лично доверие при Бойко Борисов то е 15,1%, което е исторически минимум за него.

При Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев с лично доверие от 65,5% през този месец.

Колко българи ще отидат да гласуват?

47,1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23,8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност.

Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина. Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден, посочват от "Галъп интернешънъл".

Данните са от независимото редовно, национално представително изследване на общественото мнение. Вълната на изследване е проведена между 2 и 10 септември, „лице в лице“, сред 1007 пълнолетни българи.