Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към ЕС. Колебанието в това отношение е спаднало в рамките на година и структурата на мненията показва почти автоматична картина. Най-младите и различните малцинствени групи са малко по-дистанцирани от темата.

Това сочат данните на ново проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни граждани.

71,1% от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Северна Македония ще стане член на ЕС. На обратното мнение са 7,5%, а 21,4% се колебаят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Какво показват данните по възрастови групи?

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета.

Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата.

Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите анкетирани, хората с основно или по-ниско образование, както и анкетираните, определящите се като турци и роми.

В София, където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти – онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.

Данните според електоратите на партиите

Сред електоратите на партиите има единодушие – над 80% от привържениците на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията „уреждането на отношенията е най-важно“. Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.

Какво е било мнението по темата миналата година по същото време?

Съпоставката с ноември миналата година, когато този въпрос отново е бил зададен, показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Повече от една трета от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък.

Преди година отново най-голям е бил делът на колебаещите се сред анкетираните граждани с по-ниско образование и най-младите – до около 60% от всички запитани от тях през 2020 г. не могат да преценят коя от двете опции да изберат.

Данните са от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл“. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.