В условията на кризата с коронавируса българите проявяват своеобразен "туристически патриотизъм". 81% избират позицията, че е необходимо родният туризъм да бъде подкрепен и да не се почива в чужбина.

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, направено между 1 и 5 май преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина.

16% биха избрали почивка в чужбина, а 3% не могат да преценят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72% от включилите се в проучването.

Мнозинство от 70% оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят.

За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са да пътуват с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта.

Снимка: Галъп интернешънъл

Планираната продължителност на лятната почивка е средно 9 дни, а планираните разходи – средно 1321 лв.

Спрямо декември декларираните намерения за организирана почивка - на море, планина и т.н. в летния сезон, са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да планират почивка това лято, предпочитанията са в полза на българските дестинации – с 10% нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България за сметка на море в чужбина.

Много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1,1 милиона души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 000 сега. Близо две трети от онези, които все пак възнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а 30% – към Турция.

Проучването на "Галъп интернешънъл" е проведено по телефона сред 1000 българи между 1 и 5 май. То е част от редовната изследователска програма на "Галъп интернешънъл" и Националния борд по туризъм. Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина.