57 на сто от запитаните или над 3 млн. души играят лотария, макар и с различна честота. 5 на сто от анкетираните твърдят, че редовно играят игри като тото, лотария, посягат към форми на хазарт и т.н. Те се равняват условно на близо 300 хиляди души. Тези хора харчат средно по 43 лв. месечно за такъв тип игри. Данните на от проучване на „Галъп интернешънъл”.

Снимка: Галъп интернешънъл

19% пък (или над 1 млн.) казват, че играят от време на време и харчат средно по 21 лв. месечно. Играещите много рядко са 33% (над 1,8 млн.) и влагат по 9 лв на месец в това.

43% пък са тези, които твърдят, че не играят такива игри. Средно, играещите у нас харчат по 15 лв. на месец.  

Снимка: Галъп интернешънъл

На този фон лансираната от вицепремиера Валери Симеонов идея за ограничаване на рекламата на хазарт се възприема добре. 55% се съгласяват със забрана на реклама, но не и на самите игри. 14% са крайни и биха се съгласили даже на забрана на игрите. 27% пък искат всичко да остане както досега, а останалите се колебаят.

Текущата политика

Сагата с кмета на „Младост” Десислава Иванчева поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с нея изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а цели 22% не могат да преценят.

Снимка: bTV
Тези резултати показват, че независимо от силното обществено желание за справедливост, охраната на човешкото достойнство като ценност стои високо в скалата на българите, посочват от „Галъп”.

Снимка: Галъп интернешънъл

Високо е и желанието за прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са много и това трябва да се прекрати.

Снимка: bTV
Това е още един израз на нарушеното усещане за справедливост.

Снимка: Галъп интернешънъл

Категорчни са и резултатите по отношение на увеличаването на цената на тока.

Снимка: bTV
84 процента от хората у нас не биха понесли увеличение на цената на електричеството. За останалите цената не е проблем.

Ясната позиция на прокуратурата по казуса с Желяз и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца), печели симпатии за прокуратурата и главния прокурор – мнозинство от 60% одобрява това, че прокуратурата не потърси задържане на всяка цена за Желяз и другите.

Снимка: Галъп интернешънъл