Румен Радев вече няколко години остава единствената политическа фигура с положителен личен рейтинг у нас. Премиерът Борисов и председателят на Народното събрание Караянчева пък са на по-долни стъпала в подреждането по доверие, макар да имат добри стойности на фона на много други политици.

Това са част от изводите от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“. То е възложено, проведено и финансирано от агенцията.

В момента Радев има доверие 57%, при недоверие 33%. Така рейтингът е +24 – това значи по-високо доверие, отколкото недоверие. На практика идентично се движи и институционалният рейтинг на президентството.

Практически всички други популярни политически лица у нас са с минусов рейтинг. Сред тях, една от фигурите с най-сериозно доверие е Бойко Борисов: 23% доверие, при 64% недоверие. Така рейтингът е минусов: –41, но все пак Борисов завършва и третия си мандат като една от харесваните политически личности у нас, казват социолозите от агенцията.

За председателя на парламента Цвета Караянчева от „Галъп интернешънъл“ казват, че е има 17% доверие, при 68% недоверие, т.е рейтинг от –51. Всъщност, за българските стандарти, това е доверието на политик от „златната среда“, уточняват от агенцията.

От агенцията са направили преглед и на желанието за ваксиниране. То леко расте в последния месец, като сега 36% казват, че искат да се ваксинират, а 41% - че не искат. 3% казват, че вече са ваксинирани.

Българите остават и привърженици на по-леки мерки: 55% са за леки, а 32% - за твърди мерки. Социолозите обаче правят уточнението, че данните няма как да отчетат повишението на случаите от последните дни.

Доверието в Щаба срещу коронавируса е добро: 46%, при 35% недоверие. Доверието към НОЩ се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в Щаба е високо, обясняват от „Галъп интернешънъл“.

Вероятно и заради либералния режим у нас, оценката за начина, по който България се справя с коронавируса, остава по-скоро благосклонна. 46% казват, че страната ни се справя добре, а 42% – зле.

Изследването е възложено, проведено и финансирано от агенцията. Направено е в периода 22 февруари и 1 март сред 1008 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!