Българите са едно от най-евроентусиазираните общества. Такъв извод сподели Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп” по повод годишника за политическите процеси и общественото мнение на социологическата агенция.

Според данните над 50 на сто от българите имат доверие на ЕС, следвано от Германия и Русия. Според Симеонов сме русофили по сърце, а с разума гледаме към Германия. „В дъното на класацията е Китай, не защото не го харесваме, а защото не го познаваме”, уточни социологът.

Снимка: bTV

Доверието е ЕС и НАТО укрепна в последните месеци, посочи още той. Данните показват, че военнополитическият характер на НАТО предизвиква разделение в обществото и затова не се приема толкова ентусиазирано колкото ЕС . Европа пък служи и за коректив на нашите институции, категоричен беше Симеонов.

Българите показват и известен икономически оптимизъм за материалното си положение.

Снимка: bTV
Според данните в последните месеци от миналата година се „намираме в една от високите точки на икономически оптимизъм”.

Снимка: bTV

50 на сто от българите смятат, че ще се справим с европредседателството. Това е по-скоро пожелание и е като кредит на доверие към институциите, каза той.

Снимка: bTV

По темата за новия орган за борба за корупцията хората са най-вече скептични. Според 41% от анкетираните не очакват този орган да намали корупцията.

Снимка: bTV

Конфликтът БСП и ГЕРБ Симеонов определи като вече безинтересен и зациклил. Две нови интересни места се очертаха –към ГЕРБ има една лява консервативна БСП опозиция и стана активна и една либерална опозиция, която нарича себе си дясна, която е активна в социалните мрежи и на улицата. 

Той обърна внимание на президента Румен Радев, който по думите му „се опитва да се хареса и на червените и на синьо- зелено-лилавите" и говори на езика и на двете опозиции. "Той е главният опозиционер, което е опасна игра, но и е печеливша-затова беше избран, като протест”, каза той.