70% от пълнолетните българи смятат, че КТБ е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й, отчита експресен телефонен сондаж на „Галъп” в началото на септември.

Всеки шести счита, че вината изцяло е на банкера Цветан Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото.  

„Подобни обществени нагласи не вещаят бързо изчезване на случая от масовото съзнание, а и от политическата борба в страната”, коментират от „Галъп”.

Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган. 21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

Снимка: btvnovinite.bg

Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. „Суджукгейт“ и „Цанков камък“, са достигнали до огромното мнозинство от  избирателите - съответно до 70% и 84%. „Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения. Очевидно „Суджукгейт“ е само върхът на айсберга”, отчитат социолозите.

Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. Двете най-големи политически партии – ГЕРБ и БСП, имат парадоксално идентичен образ в масовото съзнание в това отношение, сочат още резултатите от изследването.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП. По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище.

Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ – 37%, БСП – 26%, и двете – 17%.

Данните са от национален представителен за пълнолетното население телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на 3 и 4 септември. Изследването е част от регулярната програма  на „Галъп интернешънъл“ за отчитане на обществените настроения.