43% от хората по света вярват, че следващите 12 месеца ще бъдат по-добри от последните. 24% смятат, че ще бъдат по-лоши, а 26% - че ще са същите, сочат резултатите от проучване на "Галъп интернешънъл".

Песимизмът е най-висок в Хонконг - 57% там казват, че идващата година ще бъде по-лоша, докато оптимизмът е най-силен в Азербайджан. 73% там смятат, че годината ще е по-добра. У нас сме силно черногледи и само 16% смятат, че след 1 януари ни очаква по-добро.

Покриващи повече от 40 държави и включващи над 38 000 пълнолетни граждани, резултатите от проучването показват също, че макар и респондентите да са по-оптимистични за 2021 г., позитивните настроения не се отнасят за глобалната икономика. 

Снимка: Галъп интернешънъл

46% смятат, че 2021-ва ще бъде година на икономически трудности, при само 25% вярващи, че ще бъде година на икономически просперитет. 

В глобален мащаб главно гражданите на Европейския съюз са онези, които носят песимизма, защото пандемията в много държави от Съюза не показва признаци за овладяване. 61% от хората в ЕС смятат, че 2021 г. ще бъде година на икономически трудности.

Въпреки икономическия песимизъм, изглежда че личното щастието успява да си пробие път. 54% от световното население описват себе си като щастливи, а само 14% казват, че са нещастни. 

Къде е България

У нас надеждата за по-добра 2021 г. е по-скоро крехка. 16% от запитаните българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра от пандемичната 2020 г. За 45% обаче тя ще е дори по-лоша, една четвърт очакват да е същата, а останалите не могат да преценят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Така страната ни се нарежда сред топ 5 на песимистите по света заедно с Италия, Хонконг, Полша и Корея. Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където обобщеното ниво на песимизма е 31% от всички запитани, а на оптимизма – 35%. 

Изглежда, че кризата с коронавируса, отразила се тежко и на здравната система, и на икономическата ситуация в страната, е засегнала тежко и надеждите за по-благоприятно непосредствено бъдеще – особено след рязкото увеличаване на заболелите и починалите в последните месеци на 2020 г. и наложените нови ограничения. 

Снимка: Галъп интернешънъл

Що се отнася до очакванията за икономическата ситуация, настроенията у нас отново са по-скоро негативни.

Едва 5% от българите очакват година на икономически просперитет, 64% смятат, че 2021 г. ще е година на икономически трудности, а 20% очакват икономическата ситуация в страната да е същата като през 2020-а. 

Снимка: Галъп интернешънъл

И по този показател страната ни е сред топ 5 на негативните отговори. Мнозинства от над две трети очакват трудна в икономически план година и в Обединеното кралство (71% отговарящи негативно), Австрия (70%), Италия (67%) и Босна и Херцеговина (66%). 

На фона на Европейския съюз обаче България е близо до общите стойности по този показател. Сред жителите на ЕС 12% очакват икономически просперитет. 61% свързват 2021 г. с очакване за икономически трудности, а за 21% тя ще бъде същата в икономически план. 

Снимка: Галъп интернешънъл

В края на 2020 г. 41% у нас декларират, че са по-скоро щастливи или много щастливи. 46% не се определят нито като щастливи, нито като нещастни. 10% казват, че са нещастни или много нещастни. Останалите не могат да определят.

Традиционно българите са по-скоро в долната част на класацията, що се отнася до лично щастие. И през 2020 г. българите изглеждат по-нещастни на фона на обобщените стойности на щастие по света (54% по света щастливи или много щастливи и 14% нещастни или много нещастни) и на средния европеец (50% в ЕС казват, че са щастливи или много щастливи, 12%, че са нещастни или много нещастни, а 37% са в междинната зона).

Снимка: Галъп интернешънъл

Изследването „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“ е проведено в 41 държави по света. Общо 38 709 души са интервюирани в глобален мащаб. За всяка държава през периода октомври-декември 2020 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“ по телефона или онлайн.