„В условията на политическа несигурност администрацията е един от основните фактори за стабилност“. Това каза преди началото на днешното заседание на кабинета служебният премиер Гълъб Донев.

Той обяви това във връзка с точка от дневния ред на служебния кабинет – доклад за състоянието на държавната администрация през 2022 г.

„Обикновено на този документ се обръща слабо внимание, а в повечето случаи темата за администрацията се експлоатира от политиците в негативен контекст. Включително като оправдание за собствените им неуспехи“, коментира Донев.

По думите му именно държавната администрация е провела успешно през 2018 г. българското председателство на ЕС.

„Тогава неизвестни на обществото хора водеха десетки формати на съюза и получиха признание от ЕК и други държави членки за високия си професионализъм. Това беше доказателство, че при ясни цели българската администрация е в състояние да изпълни предназначението си и да докаже своята висока експертиза. Девет месеца по-късно политическата ситуация в страната е такава, че вниманието продължава да бъде насочено към съставяне на правителство. Ако отклоним поглед за кратко от имената на кандидатите за министри ще видим администрацията“, подчерта Донев.