„Депутатите задължиха не само българското правителство, но и Европейската комисия – до 31 март да се отвори плана, да се направят оценките. Зад това решение на Народното събрание освен задължението на правителството, задължават Европейската комисия, но и останалите 26 държави членки. Представете си как Германия и Франция ще се съобразят със срока, поставен от Народното събрание. Това е прецедент. Никоя друга държава не е искала преразглеждане на своя план“.

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев. Коментарът му е по повод единодушното решение на Народното събрание кабинетът да предоговори с Брюксел ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии с 40%.

„Атанас Пеканов започва разговори с Европейската комисия каква процедура да се започне“, добави Донев.

До края на месеца ще стане ясно каква точно ще бъде мярката за отстъпка на гривата, обясни министър-председателят:

„За да бъде целенасочена и да бъдат подпомогнати групите от населението, ще бъдат обхванати нуждаещите се“.

Третият мандат

„Първият и вторият мандат се провалиха. Не се намери коалиционна формула около приоритети. Аз съм оптимист за това депутатите от 48-ото Народно събрание да намерят разум и съгласие, за да съставят правителство“, коментира служебният премиер Донев.

Все още не са водени разговори дали той ще бъде премиер в следващо служебно правителство.

„Това ще се разбере само, след като стане ясно дали ще има правителство с третия мандат. Следващата седмица ще бъде отчетът на служебното правителство“, допълни министър-председателят.

Националната детска болница

„Национална детска болница все още няма. Това е нередност, която засяга всички български граждани. Децата заслужават модерна многофункционална болница, която да предлага най-модерните методи за лечение“, обясни премиерът по време на посещение на терена на бъдещата детска болница.

„На 2 ноември имаше решение за терен на детската болница. Това решение беше между Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и Столична община. Целият терен е на изключително подходящо място – в близост до парк, до минерален извор. Това благоприятства и за развитието на рехабилитационен център“, добави той.

„Израелски специалисти и Европейската инвестиционна банка ще окажат помощ за оценката за строителство“, допълни Донев.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев обясни, че теренът позволява изграждането на болница с хотел, в който близките на децата да бъдат настанени.

„Това ще бъде изключително модерен комплекс, с хеликоптерна площадка“, каза още министърът на здравеопазването.