35-годишният Иван Пачелиев, който стреля по полицаи и се барикадира в къщата си в дома си в тополовградското село Орешник, е служил във Френския чуждестранен легион.

Какви са подготовката и животът на легионерите, сред които има и много българи?

Легионът е създаден от крал Луи-Филип през 1831 г., за да защитава интересите на Франция по света. Бързо придобива славата на една от най-тайнствените военни формации. През 90-те години в него има сериозен наплив от българи. През 2013 г. за кратко до нея се докосва и Мартин Гергов. 

„Все едно влизаш в крепост. Първо ми проведоха физически изпит, който беше да направя 30 набирания на един дървен прът. Униформата, която ми дадоха, беше наистина гавра, може би това е целта – да те сринат психически и после да тръгнат да те градят по свой образ и подобие, за да могат да те контролират”, разказва той.

Според неофициално обявените условия, за да станеш легионер, трябва да си между 17 и 39 години и да си физически и психически здрав. В първите месеци нямаш право на телефон и интернет.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ти си подложен на супер голям стрес, нямаш достъп до външния свят, изолиран си. Това, с което е известен легионът, е, че те пращат на най-тежките мисии”, допълва Мартин.

Основен мотив за влизането в легиона е заплащането, което в началото е около 1200 евро месечно, както и възможността да получаване на нова самоличност.

„Някои влизат, защото не могат да си намерят работа. Има престъпници, които се укриват и си намират подслон и за тях легионът е номер едно, той е майка, баща и всичко, защото им осигурява храна и сигурност. За мен това е една сбирщина от мутри”, смята Мартин Гергов.

Той сам решава да напусне легиона, несъгласен с условията.

„Нарекоха ме дезертьор. Бяха нервни. Дадоха ми поспорта и напуснах щастливо едно място, което изглежда като приказка, но всъщност беше реалност”, казва още Мартин.