Ще бъдат ли екстрадирани семейство Баневи в България и какви ще са основните козове на защитата им? С френския адвокат на бизнесмените Венсан Пенар разговаря кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева.

 Вижте разговора:

– В какво състояние са в момента г-жа и г-н Баневи? Какво са последните новини от тях?

– Добре са, като се има предвид, че са за първи път в затвора. Но са оптимисти. Децата обаче им липсват.

– Кога ги видяхте за последен път?

– Видях ги онзи ден, 14 ноември, в Апелативния съд в град Ех ан Прованс.

– Има ли физическа промяна в тях отпреди 2 седмици?

– Не, никаква. Неприятно е обаче, че от 2 седмици са с едни и същи дрехи.  Естествено, Баневи не са предвидили, че ще бъдат задържани. Изненадата е пълна. На летището в Ница са сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата. 

– Разкажете ми за ареста на Баневи. Снимани ли са били? Имало ли е много полицаи?

– Да, имало и доста полицаи. Това е нормална подготвена процедура във Франция. Френската полиция е знаела, че Баневи тръгват за България. И просто ги чакат на летището. Семейството идва до гишето. Идват полицаите и им казват: Имаме Европейска заповед за арест. Задържани сте! Това е всичко. Няма насилие, никой не се е противопоставял. Няма агресия, но Баневи са задържани пред много хора и пред децата им. Не е имало журналисти, никаква публичност.

Слагат ли им белезници?

– Такава е френската процедура, винаги се слагат белезници.

– Вие познавахте ли семейство Баневи преди ареста?

Изобщо не ги познавах. Обадиха ми се в деня на ареста им, за да ги защитавам.

Защо според Вас точно Вие бяхте избран ?

– Защото съм адвокат в Южна Франция и защото имам добър опит с европейски заповеди за арест.  Ролята на френския съд в момента не е да се занимава с това дали Баневи са виновни или не. Това не е неин проблем.  

– Каква конкретно е Вашата роля в защитата?

– Ролята ми е да предам становището на клиентите ми. Искат ли Баневи да се върнат в България? Не. Отговорът за момента е „Не”. Те не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: „Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти.

Снимка: btvnovinite.bg

– Какви са аргументите ви?

– Имам два основни. Първият касае процедурата около заповедта. Дали разполагаме с цялата информация, за да я уважим. Това ми е първата работа като адвокат. И втората – да проверя дали няма други причини, освен заявените от българските  власти, за да поискат връщане на Баневи.  Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва.

Целта ни е да извадим аргументи пред следствието, заради които може да бъде отказано предаването на Баневи на българските власти. Или поне да се зададат нови въпроси на България. Трябва ни допълнителна информация, за да сме сигурни, че процедурата отговоря на правилата.

– Кои са важните дати оттук нататък?

– Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти.

Какво очаквате следващата седмица?

Идния вторник – 21 ноември, ще има решение на Апелативния съд в Екс ан Прованс. Той може да каже три неща. Първа възможност: Апелативният съд отказва предаване на Баневи на българските власти и всичко се прекратява. Освен ако главният прокурор не обжалва, това решение може да се приложи и Баневи да бъдат освободени. Втора възможност – Апелативният съд приема предаването на Баневи на българските власти. Ако няма последващи действия, 10 дни по- късно те могат да бъдат предадени на българските власти. Ако има обжалване, както ви казах, има допълнителен срок от 30 дни, за да бъде разгледано. Трета възможност - следствието казва: „Имаме нужда от допълнителна информация” и изпраща въпроси на българските власти, които пък разполагат с 10 дни, за да отговорят, т.е. възможно е ново решение 15 дни след 21 ноември.

Борбено настроени ли ви се струват? Оптимисти ли са Баневи?

Мисля, че са борбени. Не мога да говоря за оптимизъм. Мисля обаче, че има доста въпроси около изрядността на издадените заповеди, около момента на ареста. И разбира се – как биха били третирани Баневи, ако бъдат предадени на българските власти. Трябва това да се изясни. Не съм оптимист, нито песимист.