Фотографът и режисьор Петър Вълчев представи свой проект на изложба в Южна Корея.

„Баба горе, баба долу – историята на моето семейство” – това е темата на неговата изложба, в която са поместени девет фотографии, заснети в родния град на Петър – Пирдоп.

„Аз работя по тази тема около шест години. Това е антропологичен преглед, поглед към моето семейство. За мен семейството и корена са изключително важни. Ако успеем дълбоко да се вгледаме и да сондираме, можем да намерим себе си”, казва Петър.

Казва, че когато си зад фотографската камера можеш да се дистанцираш от реалността и да излезеш извън ролята на „внук” или „син”. „Когато си в тези роли не можеш да видиш самата цикличност на корена, на семейството. Когато имаш камера – ставаш друг”, казва Петър.

За далечната Южна Корея и времето, прекарано в Сеул, Петър разказва, че най-запомнящото се изживяване било, че всички хора казват „благодаря” постоянно.

„За мен най-голям културен шок бяха хората. Те са толкова широко скроени, чисти – няма втори план, както е тук на Балканите. Не са мнителни. Те просто умеят да живеят и всеки си знае мястото и ролята, както и какво трябва да свърши”, казва Петър.

От септември младият режисьор и фотограф ще работи и по нов филм с Виолета Ганева.

Повече вижте във видеото: