Проф. Владимир Пилософ беше назначен на поста директор на Център „Фонд за лечение на деца” със заповед на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, съобщиха от ведомството.

По-рано днес той е освободил предишния шеф Павел Александров, който беше арестуван заедно със 7 свои колеги по подозрение във финансови измами и източване на фонда.

Проф. Пилософ, който е едно от големите имена в българската педиатрия, е приел да поеме фонда след среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Петър Москов.

Още в петък новият ръководител свиква заседание на Обществения  съвет на фонда заради „необходимостта да се вземат спешния решения за нуждаещи се от лечение деца”.

Предисторията

Павел Александров беше назначен за директор на фонда през 2010 г., но по времето на кабинета "Орешарски" беше освободен, за да се върне на поста по време на служебното правителство.

Преди няколко месеца от фонда се оплакаха, че Министерството на здравеопазването бавят плащания към тях. От ведомството на д-р Петър Москов обясниха, че забавянето се дължи на документални пропуски и нарушения, които са установили.

Красимира Величкова от Обществения съвет на фонда посочи, че докладът за тези нарушения е бил изискан по реда на Закона за достъп до обществена информация, но не е бил предоставен.