Фондът за лечение на деца разглежда днес документите на 60 деца, които се нуждаят от лечение. Заседанието е ден след като за втори път тази година беше сменен директорът. 

Институцията е поета от Мариета Райкова, която успокои, че промяната в ръководството няма да се отрази на лечението на децата.

Досегашният директор Тинка Троева беше отстранена с мотив "системно нарушаване на правилника за дейността на фонда".

От министерството дадоха пример със 7-месечно дете, което се нуждаело от чернодробна трансплантация. Тя е можело да се направи у нас, но Троева изпратила детето в Германия.

bTV успя да се свърже по телефона с майката на момченцето в Хамбург.

Мариела Стефанова, която е донор на сина си, разказа, че семейството им е настояло трансплантацията да се извърши в чужбина.

Операцията е направена този понеделник. „Ние искахме да дойдем в чужбина, защото шансовете да се направи трансплантацията, са много по-добри, отколкото при нас. Проучвания показват, че много малък процент в България е успешна трансплантацията”, категорична е Мирела Стефанова, майка на трансплантирането дете.

Д-р Мариета Райкова посочи, че ще опита така оптимизира дейността на фонда, че  децата да получават това, от което се нуждаят и да става по регламент.

Чернодробните трансплантации на деца у нас се правят само в болница Лозенец. От четирите трансплантации от 2012 до 2016 година две са успешни.