Фонд, базиран във Виена, е проявил интерес към затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи служебният премиер Георги Близнашки. Той обаче не спомена името на институцията или на нейни представители.

"За КТБ проведохме предварителен разговор с фонд, базиран във Виена, който е участвал в приватизацията в Чехия, в Русия и в редица други страни. Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на 10 дни ще направят своите предложения. Те се опитват да убедят всички акционери да застанат зад тях, за да могат да действат с развързани ръце. Ние ги изслушахме внимателно, казахме им, че са много смели хора, а те отговориха: "Други ни наричат луди". Но имат желанието нещо да направят. Какво ще стане, ми е трудно да кажа отсега, очакваме официалните предложения от тяхна страна", каза Близнашки.

По думите му "тези хора разполагат с много солиден финансов ресурс". Доколко са сериозни намеренията им обаче ще стане ясно след десетина дни, когато се очаква да внесат официално предложение, каза Близнашки.

Преди да му бъдат повдигнати обвинения и да бъде обявен за издирване мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев прекара известно време в австрийската столица откъдето твърдеше, че работи по спасяването на банката. От края на миналия месец местоположението на Василев не е извество, но според информация на в. Труд той се намирав в съседна или близка на България държава, в която европейската заповед за арест не важи.

Преди Виенският фонд да заяви намерения към КТБ такива имаше от руската ВТБ и от Оманския фонд, който държи 30% от бнакта. В последствие се оказа, че ВТБ няма интерес към закъсалата банка, а очакваните от предишния финансов министър Петър Чобанов капитали от оманците не дойдоха

Информацията за неназования Виенски фонд идва на фона на засиления натиск от страна на самоорганизирали се вложители и експертен съвет за намиране на решение за спасяване на вложенията извън законово гарантираните до 100 000 евро.