Близо 25 хиляди души са съкратените във фитнес индустрията, по данни на Българската асоциация за здраве и фитнес. Това е близо половината заети. Част от тях са и танцовите зали.

От 3 седмици насам финес залите и танцовите студия отново посрещат спортуващи, но въпреки това продължават да имат притеснения, а от Асоциацията за здраве и фитнес казват, че браншът е близо до фалит.

Снимка: btvnovinite.bg

Танцовите зали в страната преди извънредното положение бяха пълни. Въпреки че вече са отворени, повечето от тях са празни.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Танцуването в двойка е буквално забранено, защото разстоянието трябва да се спазва от метър и половина“, казва танцовият инструктор Явор Кунчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди всяко едно занятие, залата се дезинфекцира, маските не са задължителни, но вентилацията трябва да работи изключително, което увеличава разхода. На входа трябва да има допълнителен персонал, който да мери температура, графикът да бъде доста разширен, това намалява приходи за всяка една зала и увеличава разходите“, обяснява Кунчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Явор, предстоящите летни месеци означават нови загуби, тъй като от края на юни те влизат в слаб сезон. Настояват за мерки, които да предотвратят евентуален фалит за много от тях.

„Намаляване на ставката за ДДС, както танци, танцови зали, така и сектор фитнес. Друга мярка е удължаване на мярката 60/40 до края на годината със сигурност с този сектор, защото той е един от най-засегнатите“, оповестява исканията на бранша инструкторката по танци Ана Дончева.

Всеки ден затварят фитнес зали, танцови зали, вече имаме над 30 затворени може би и в двата сектора, казва тя.

В един от фитнесите едва 20 са допустимите трениращи от 200 преди извънредното положение. Посещенията, обаче не носят приходи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те в момента са с реактивирани карти, те са имали абонаменти преди пандемията и след пандемията няма приходи, ние в момента може да работим от 3 седмици, но с пари отпреди“, казва собственикът на фитнес Андрей Попов, според когото „натрупаните загуби в сектора са поне за 50 милиона.

Затова от бранша настояват за среща с премиера.

Снимка: btvnovinite.bg

„Премиерът Борисов е спортен човек, мисля, че е наясно. Фитнес индустрията е не само фитнес, тя е басейни, пилатес, зумби… Ние винаги сме казвали, ние сме стратегически партньор на държавата, защото сме превенцията на здравето“, казва Наско Атанасов от Българска асоциация здраве и фитнес. 

Ако не получат среща с премиера Борисов, на която да бъдат чути техните искания, от Асоциацията за здраве и фитнес казват, че са готови и на протест.