Депутатите в парламента изслушаха финансовия министър Росица Велкова. Питанията към нея бяха отправени и от БПС, и от ГЕРБ, като всички те касаят бюджет за догодина. От думите на Велкова стана ясно, че има три варианта за държавния бюджет за догодина.

Тя представи пред депутатите базовия вариант. Той съдържа сегашните мерки, така както са били предвидени. В тазгодишния бюджет увеличаване на пенсиите с 12%, но за сметка на това без увеличение на минималната работна заплата, дефицит от 6,6 милиарда и 6,4% дълг, 15 милиарда заеми. Това са показателите, върху които акцентира и тя, и депутатите.

Стана ясно, че такъв дълг е риск за влизането ни в еврозоната.

Изслушването на финансовия министър Росица Велкова започна по искане на БСП и ГЕРБ. Те изразиха тревога за приемането на бюджета за догодина.

„Оставихме 9 милиарда излишък и изведнъж тревога. Искаме да знаем за какво ще харчите тези пари, да не би за онези самолети?“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„За проектобюджета имаме три варианта. Базовият вариант е без промяна. Запазване 9% ДДС и 0% ДДС за определени стоки“, обясни Росица Велкова.

Тревоги дойдоха и за теглените от страната ни дългове - и от ДПС, и от „Възраждане“. Според "Продължаваме промяната" пък умишлено са правят по-тежки прогнози.

Партиите изразиха тревога, че догодина е възможно да се наложи затягане на коланите.