Фериботът "Андрос Джет" тръгна от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки около 12 ч. Очаква се да пристигне на пристанището в 22 ч. тази вечер.

Фериботът ще натовари пътници и автомобили и ще отплава към Александруполис. Ако условията позволяват, "Андрос Джет" ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага, информират от българското външно министерство.

В четвъртък, 15 август, корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на острова.

Поради нарушените връзки островът изпитва остра нужда от почти всякакви хранителни продукти. Поради тази причина от 14 август фериботът "Анакс" започва да превозва камиони с продукти от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки.

Четвърти ден близо 1500 туристи са блокирани на гръцкия остров. Заради силния вятър и бурното море през последните дни ферибот не можеше да достигне острова, където почиват и много българи. На Самотраки са туристи предимно от Румъния, както и от България, Франция, Великобритания, Италия и Сърбия. Вчера местните власти им осигуриха безплатни нощувки и храна.

След няколко дни прекъсване, корабният транспорт до курорта вече е възстановен, но недоволството продължава.

Три кораба вече извършват курсове между острова и пристанище Александруполис. Един е само за автомобили, друг за пасажери, а най-големият ферибот "Андрос Джет" се очаква да пристигне в Самотраки тази вечер.

Има планирани курсове и за този четвъртък. Български туристи се оплакаха, че няма организация в продажбата на билети.

„Ситуацията е такава, че колата и пътува с ферибот към александропулис, а ние с една тениска на гърба стоим на самотраки, без яснота дали ще дойде кораб, кога ще дойде, тъй като местните власти не са направили списък и как да се купуват билети за 1000 туристи”, разказва Калина Малюк, която е сред блокираните туристи.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.